Приватний інноваційний вищий навчальний заклад IV рівня акредитації в місті Дніпро, Україна. Якісна освіта, що відповідає міжнародним стандартам.

Яструбинська початкова школа Миколаївської сільської ради

 





Харчування

 

Чотирьохтижневе перспективне меню

Яструбинської початкової школи 

на зимовий період 2023/2024 н. р.

https://docs.google.com/document/d/1PeJUUr-s_oE8eTGKpdQxNr1LcGEnaBJL/edit?usp=sharing&ouid=105548178782320361664&rtpof=true&sd=true

 

 znaimo: Платформа про здорове шкільне харчування

https://znaimo.gov.ua/

 

Чотирьохтижневе перспективне меню

Яструбинської початкової школи на осінній період 2023/2024 н. р.

https://docs.google.com/document/d/1H6-JylQjK8ZRCltcJiJ7SCa6x41PY8Qi/edit?usp=sharing&ouid=105548178782320361664&rtpof=true&sd=true

Міністерство освіти і науки України

Норми харчування для дітей різного шкільного віку

https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/shkilne-harchuvannya/normi-harchuvannya-dlya-ditej-riznogo-shkilnogo-viku

 

Топ-5 корисних правил: здорове харчування для дітей, меню

Раціональне харчування школяра

Нещодавно я була на конференції по дієтології та нутриціології і там була доповідь-представлення дослідження про здорове харчування для дітей, в якому взяли участь українські школярі початкової школи віком 7-11 років.
Згідно цього дослідження: 86,5% батьків вважали, що раціон дітей є збалансованим і їх діти харчуються регулярно. Однак виявилося, що лише 10,3% дітей харчувалися збалансовано (і то лише двічі на день, що аж ніяк не може перекрити добову потребу у макро- й мікронутрієнтах).
До прикладу, лише 28,6% дітей мали достатню кількість білків в раціоні (а білок – це будівельний матеріал для м’язів, гормонів, клітин імунної системи).

 

Також були виявлені найпоширеніші дефіцити мінералів та вітамінів серед дітей шкільного віку:

  • 73,6% дітей мають дефіцит кальцію (бо ж не їдять кисло-молочних продуктів, сирів, капусти, кунжуту)
  • 65,9% дефіцит заліза (діти не дуже люблять м’ясо, печінку, а батьки й не дуже стараються їх готувати/маскувати)
  • вітамін В6 у 35,2% (крупи, бобові, риба і морепродукти, горіхи, печінка)
  • вітаміну Д у 90% (жирна морська риба, жовтки домашньої птиці, молочка збагачена вітаміном Д. Також варто давати діткам добавку вітаміну Д у визначеній педіатром дозі, так як з продуктами харчування та за допомогою сонця дуже важко отримати норму цього вітаміну!)
  • йоду у 90,1% учнів (риба, морепродукти, водорості. Використовуйте звичайну йодовану сіль, а не морську чи приправу вегету!)
 
Здорове харчування для дітей – мегаважлива складова для розвитку та здоров’я. Це те, чому треба приділити увагу і не пускати на самотік.

 

Норми харчування дітей шкільного віку

Згідно наказу МОЗ про норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії:

  • 6-річним діткам потрібно: 1800 ккал на добу (з них 103 г білки, 58 г жири і 260 г – вуглеводи);
  • дітям 7-10 років: 2100 ккал (123 г білки, 70 г жирів і 295 г вуглеводів).

     

 

Топ-5 правил здорового харчування для дітей

1. Вчіть себе і  дитину снідати
Дослідження показують, що діти, які снідають, зазвичай їдять здоровіше впродовж дня, мають менше перекусів (що дуже добре для формування харчової поведінки та нормального рівня цукру в крові), рідше мають проблем із зайвою вагою, є активнішими та успішніше виконують завдання. Важливо снідати корисно: не простими вуглеводами, а цільними продуктами. Наприклад:
• Омлет з овочами та шматок хліба.
• Плющена вівсянка чи інша крупа з ягодами та вершковим маслом.
• Корисні бутерброди: цільнозерновий хліб, зелень, овочі, запечені м’ясо/риба.

 

2. В кожен прийом їжі включаємо білки, жири, вуглеводи.

Щоб було легше виконувати цю пораду – роздрукуйте й повішайте на холодильник табличку та обирайте продукт з кожної графи на сніданок, обід, вечерю, доповнивши їх овочами та зеленню. Це відповідь на запитання: «яке харчування раціональне для підлітка».

 

3. Здоровий корисний перекус

Давайте дитині на перекус фрукти, ягоди, горіхи, кисло-молочні продукти, а не булки чи печиво з чаєм. Солодощі при цьому можуть йти як доповнення до перекусу чи сніданку, але не як основа трапези.
Хорошим варіантом перекусу буде хумус (пюре з гороху нут) з овочами, які любить дитина, цільнозерновими хлібцями.

 

4. Вибудуйте чіткйи режим харчування.
Вчіть дитину (і себе) їсти по режиму у відведений час, зберігаючи між прийомами їжі проміжки хоча б 3 години. Встановіть правила для здорового харчування дітей: їсти лише за кухонним столом вдома, без гаджетів, телевізора, бажано всією сім’єю.

5. Давайте дитині воду
Здорове харчування для дітей включає також достатній водний режим. Навчіть дитину пити достатньо рідини: води та несолодких напоїв. Це надзвичайно важлива звичка для обміну речовин, хорошого травлення, какання, концентрації уваги, тощо, звичка. І навпаки: поменше соків, фрешів, узвару, солодких чаїв. Варіть самі какао, а не заварюйте несквік. Купіть красиву бутилочку для водички в школу чи садочок.

Шкідливі продукти харчування для дітей

Це всі продукти із низькою харчовою цінністю, тобто високоперероблені продукти, де вже мало вітамінів, мінералів і харчових волокон:
• цукор (для підлітків це 25 г на день, включаючи цукор із меду, соків та фрешів)
• надмір солі (до 5 років – 2 г на добу, для підлітків – до 5 г)
• солодощі на білому борошні, з трансжирами (частково гідрогенізовані жири). Як альтернативу пропонуйте фрукти, ягоди, сухофрукти, пастилу, зефір, випічку на цільнозерновому борошні.
• мюслі й крупи швидкого приготування
• солоні снеки типу чипсів, сухариків (запропонуйте на альтернативу фруктові чіпси, фючіпси)
• ковбасні вироби (запікайте м’ясо, птицю, зробіть домашні сосиски)
• фаст фуд
• всі газовані солодкі напої
• консерви, копчені і смажені страви

Меню школяра на день

Розпишу варіант меню для здорового харчування дітей, яке допоможе вашому чаду отримати максимум корисних речовин впродовж дня.
Сніданок: омлет (мафіни) з броколі і томатами, цільнозерновий хліб, фрукт, какао.
Перекус: мікс горіхів, печені яблука з кисло-молочним сиром та родзинками.
Обід: гречана каша з маслом, печені котлети з телятини (птиці чи печінкові оладки), салат овочевий з олією (сметаною чи йогуртом) та кунжутом, узвар.
Полуденок: натуральний йогурт (кефір) з ягодами та бананом.
Вечеря: запечена риба з картоплею та овочами, які любить дитина.

Не завжди легко заохотити дорослу дитину до здорового харчування. Але наберіться терпіння та пропонуйте альтернативу, нові страви, розповідайте, підтримуйте, залучайте до закупів та спільного приготування страв. Прикрашайте страви, пропонуйте різні комбінації.

МОЗ Харчування школярів під час дистанційного навчання

https://moz.gov.ua/article/health/harchuvannja-shkoljariv-pid-chas-distancijnogo-navchannja

 

Рекомендації батькам щодо організації
харчування дитини вдома

Повноцінне й правильно організоване харчування вдома має велике значення для розвитку дитини.

Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається дитиною, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що теж викликає значні енергетичні витрати.

В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода. У дитячому харчуванні мають враховуватися якісні показники білків. Найцінніший і найкорисніший для росту дитини тваринний білок. Достатня його кількість є в м'ясі, рибі, молоці, яйцях та ін. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа, макарони. Важливу роль відіграють жири. Вони є пластичним матеріалом, слугують розчинниками вітамінів А і Д. Але надмір жирів шкідливий, бо сприяє порушенню обміну речовин, погіршенню засвоєння білка, іноді викликає розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії. Вуглеводи - основний матеріал для енергії м'язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, фруктах, ягодах та їх соках, молоці, у вмісті яких є багато глюкози і фруктози. У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітаміни. Недостатня їхня кількість різко погіршує стан здоров'я, ріст і розвиток організму. Адже вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.

Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. До трьох років дитина має харчуватися не менше чотирьох разів на день. Якщо вона просить їсти частіше, не забороняйте їй між основними прийомами їжі з'їсти яблучко, печиво або випити соку. Їжа затримується в шлунку не більше 3,5-4 годин. Якщо за цей час дитина нічого не з'їла (печиво, цукерку, сік) і досі не хоче їсти, то батьків це має насторожити. Відсутність апетиту може свідчити про знижену секреторну діяльність шлунка, відхилення в діяльності підшлункової залози, печінки, або дитині не подобається їжа, яку їй зазвичай дають на обід чи вечерю.

Раціон харчування дитини вдома

Найкраще на сніданок давати молочну кашу: гречану, рисову або вівсяну. Не лінуйтеся приготувати свіжу кашу зранку. Якщо ваш малюк не дуже любить молочні продукти, давайте йому на сніданок овочеве пюре (картопля, морква, бурячок, цибуля, петрушка). Не змушуйте дитину їсти зранку, якщо вона не хоче. Можна запропонувати їй випити молочко, не концентрований трав'яний чай (з ромашки, звіробою або зелений чай) чи просто переварену водичку. Це за умови, що дитина поснідає в дитячому садочку або вдома трохи пізніше. Інакше треба вмовити дитину з'їсти кашу.

На обід щодня дитина традиційно має їсти першу, другу і третю страви. Іноді вона просить добавку супу чи борщу і мама, заохочуючи до першої страви, насипає їй подвійну порцію. Таким чином, дитина наїлася супу і не може з'їсти другу калорійнішу страву. Тому до 3 років давайте малюку не більше 150-200 мл першої страви. М'ясо краще давати лише в обід з гарніром - картоплею, капустою чи кашею. Бажано, щоб дитина щодня їла м'ясо або рибу, можна чергувати ці продукти через день. Якщо харчова алергія, не давайте їй рибу до 3 років (до цього віку імунна система дитини майже повністю дозріває і захищатиме її від алергійних проявів).

Між обідом і вечерею - полуденок. Запропонуйте дитині склянку молока, кефіру або соку з печивом чи булочкою.

Якщо на сніданок була каша, то на вечерю дайте овочеве пюре, і навпаки. Увечері до пюре чи каші можна додати варене яйце, потім можна з'їсти домашній сир з кефіром.

Чого не варто їсти дітям:

- спеції, приправи, кетчупи тощо (до 6-7 років).

- смажену та копчену їжу, краще варену або печену.

- страви з грибів (до 7-8 років).

- консервовані продукти, якщо вони призначені не для дитячого харчування.

- газовані напої (до 5 років).

-цукерки, шоколад та інші солодощі (не раніше 3-4 років, але не часто).

Як запобігти харчовим отруєнням

- Ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими.

- Прищеплюйте дитині любов до чистоти. Привчайте її мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки. Мийте руки з милом перед приготуванням їжі.

- Не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, і ті, що підлягають кулінарній обробці. Ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакет, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається абсолютно чистим.

- Дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготованою, свіжою. Не готуйте їжу «із запасом».

- Не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці. Не купуйте продукти харчування на стихійних базарах. Ви маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продуктів. Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби. Не готуйте страви з грибів дітям.

- Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді).

- Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, незнайомих підземних джерел тощо.

Привчайте дитину:

  • Дотримуватись режиму харчування вдома, як у дитячому садочку.
  • Підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.
  • Перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
  • Під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись;
  • Після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця, використовувати слова ввічливості.

 

Відеокурс про здорове харчування з Євгеном Клопотенком

За участі лікарів-дієтологів з Асоціації дорослого та дитячого харчування

 

https://youtube.com/playlist?list=PLIumsbnlfadhOiQSJO6lHlgYQrEdVjty7